Biljka koja liječi glavobolje i migrene, nesanicu, upalu crijeva, disajne puteve…

Uz ovu se biljku vežu brojni mitovi. U staroj Grčkoj bila je poznata kao simbol ljubavi i plodnosti. Njen miris iskoristio je i ružni Hefest kojem je tako uspjelo poći za rukom da osvoji lijepu Afroditu. U evropskoj kulturi ljubičica je zbog svog izgleda najpoznatija kao simbol poniznosti, skromnosti i tajne ljubavi, no Napoleon ju je smatrao znakom hrabrosti, otpornosti i istrajnosti pa ju je uzeo za svoj amblem. Ljubičica je je jedan od vijesnika proljeća, počinje cvati krajem februara, a uglavnom cvate do kraja aprila. Najviše se koristi u liječenju disajnih puteva i upale crijeva. Sadrži fenolne glikozide saponine, flavonoide i sluzi što joj daje ljekovita svojstva.

Djeluje protivupalno, protiv bolova, pomaže pri iskašljavanju, snižava povišenu teljesnu temperaturu. Istraživanja su pokazala da ljubičica zaustavlja rast zloćudnih ćelija raka. Sadrži salicilnu kiselinu koja je sastavni deo aspirina i efikasna je u liječenju glavobolje, migrene i nesanice. Ima antibakterijsko djelovanje, a koristi se i kod kožnih upala, oteklina, djeluje protiv bolova i kao sedativ.

Čaj od ljubičica koristi se protiv kašlja, velikog kašlja, nakupljanja sluzi, astme, bronhitisa i upale pluća. Čaj navodno pomaže i kod proširenih vena. Mast od ljubičica je melem za rane, preporučuje se kod neurodermatitisa, opekotina i tjemenice kod odojčadi kao i kod uklanjanja ožiljaka. Koristi se i protiv upale dojki, ali i protiv raka dojke i protiv metastaza nakon operacije raka dojke.

Čaj od ljubičice priprema se od listova i cvjetova, koji se prikupljaju u martu i aprilu, te suše u hladu na prozračnom mjestu. Za šolju čaja dovoljna je kašičica mješavine.

Sirup jača srce i liječi nesanicu
Za sirup vam je potrebno 90 grama cvjetova mirisne ljubice, 120 grama šećera, 1,5 litre vode. Cvjetove bez cvijetne čašice stavite u lonac i prelijte ključalom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Zatim procijedite i dobro istisnute te dodajte šećer. Na laganoj vatri zagrijavajte uz neprestano miješanje dok se šećer potpuno ne rastopi. Čim sirup počne da ključa, sklonite ga s vatre i poklopljeno ostavite da se ohladi. Ulijte zatim u čistu staklenu bocu, čvrsto zatvorite i čuvajte na tamnom mjestu. Pomaže prilikom kašlja, nesanice i srčanih tegoba.
Izvor: prirodni-lijekovi-recepti.blogspot.com